2012年2月14日火曜日

キノコの力を使ってバイオエタノールを作る研究(Produce bio-ethanol research by using the force of the mushroom)

キノコの力を使って廃木材や生ごみからバイオエタノールを作る研究を、鳥取大学大学院工学研究科の岡本准教授(応用微生物学)が進めている。従来の酵母を使った方法より手間やコストが削減できるといい、「新しい循環型産業につながれば」と意気込む。
  バイオエタノールは近年、燃料として注目されている。その多くの由来となる植物や林産物は成長段階で二酸化炭素を取り込んでいるため、エタノールを燃焼させて出る二酸化炭素は自然界にとって差し引きゼロとみなすことができる、と考えられている。
 岡本准教授は香りの研究をしていたとき、アルコールの香りを出すキノコがあることを知った。「キノコにはバイオエタノールを作る機能があるのではないか」と思いつき、2005年から研究を始めた。これまでに200種類以上のキノコで実験してきた。手間やコストが削減できるというキノコの力を活用したエタノール製作が実用化するいいですね。

(Applied Microbiology) has been promoted Associate Professor, Graduate School of Engineering, Tottori University, Okamoto, the research to make bio-ethanol from waste wood and garbage by using the force of the mushroom. I can reduce effort and cost than the conventional method using yeast, and be enthusiastic about "circulation will lead to new industries."

  Bio-ethanol has recently been attracting attention as a fuel. It is believed that the origin of forest products and plants and many of them because it captures carbon dioxide in the growth stage, leaving carbon dioxide by burning the ethanol and can be regarded as a zero deduction for the natural world.

Okamoto, Associate Professor, when I was doing research of smell, I knew that there is a mushroom out the smell of alcohol. I think with "the mushroom is that there may be the ability to make bio-ethanol," and began to study since 2005. Have been experimenting with more than 200 kinds of mushrooms in the past. I hope ethanol production utilizing the power of the mushroom that you can reduce time and cost to commercialization.

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