2012年1月16日月曜日

うにめし丼(Sea urchin rice bowl)

「全国ご当地どんぶり選手権」は、東京ドーム(東京都文京区)で開催された日本各地の祭りや味を紹介する「ふるさと祭り東京2012-日本のまつり・故郷の味-」のイベントの一つ。7~15日までの開催期間中に、どんぶりを食べた来場者がコインで投票し、その重さでランキングを決定。3回目を迎えた今年は、前回5位までに入った5種類と、各地の予選を突破した9種類、東北に元気を取り戻してもらおうと主催者が推薦した2種類の計16種類のどんぶりがその人気と味を競った。
 グランプリの「うにめし丼」は、北海道・利尻島にある丸善食堂が出展。選手権で提供している丼も15年前から食堂で提供している味そのままだという。表彰式では食堂を運営する「まるぜん観光」の渡辺さんが、「並んでも食べてくれるお客さまに、丼を切らさないよう、スタッフ全員で力をあわせて頑張りました。本当に休む間もなくて……」と最後は言葉につまり涙ぐむ場面もあった。
 「全国ご当地どんぶり選手権」の2~5位は次の通り。2位「鯛(たい)茶漬け」(新潟)▽3位「やまゆり丼ステーキ丼」(神奈川)▽4位「白エビかき揚丼」(富山)▽5位「牛すじ温玉丼」(大阪)
 食べてみたい丼ものばかりですね。


"Our national championship bowl here," the Tokyo Dome (Bunkyo-ku, Tokyo) to introduce the taste and festivals held in various parts of Japan, "Tokyo 2012 Hometown Festival - Taste of Home Festival in Japan -" One of the events . Held during the 7-15 day, visitors to vote for eating a bowl coin, its weight in determining the rankings. Celebrated its third year, entered the top five and last five, around nine broke through qualifying, the bowl of a total of 16 nominated by the organizer and two'll let you rejuvenate in the northeast competed to its popularity and taste.
Grand Prix "urchin rice bowl" is exhibited in the dining Maruzen Hokkaido Rishiri. I still taste that has provided 15 years ago at a restaurant that offers championship bowl. At the award ceremony will run a restaurant "ZEN whole tourism," Mr. Watanabe, "the customer who can eat side by side, like a bowl 切Rasanai, we tried to fit in all the staff strength. The rest really soon ... "That last word was even moved to tears scene.
"Our national championship bowl here," # 2 through 5 are as follows. # 2 "(Thailand), rice with green tea" (Niigata) Ranks ▽ 3 "Bowl Steak Bowl Yuri Yama" (Tokyo) as ▽ 4 "bowl lift oyster white shrimp" (Toyama) Ranks ▽ 5 "rice ball hot streak cow" (Osaka)

I just want something to eat rice.

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