2013年12月6日金曜日

One soup three greens

Japanese to the registration of the intangible cultural heritage of UNESCO has been decided . Murata 's (NPO) that has been working on activities aimed to register the "Japanese Culinary Academy " The president is hopeful that it " becomes an opportunity to review the food of children to support the future of Japan ."
As an activity of Japanese Culinary Academy , open the course of food education in elementary schools in Kyoto , Murata -san teaches a taste of the Japanese using the soup to the children .
Murata 's " when you hear a favorite dish to children , say hamburger , curry , and spaghetti . And what about it I think " he said. The table of children , Western has become the center , form the combined miso soup and boiled rice to the "one soup three greens " that is being lost .
In some dietary education course , had children frightened and a " bad feeling in black " and hijiki , but smiled to be " delicious " that it try to eat . Fearing " mother in Japan , does not make the cooked food from the children do not eat , but I think some respects wants trouble " he said.
The school meals , too much to focus on nutritional balance , there is also a place to offer to match the milk and rice , it is pointed out, " even if there is nutrition , there is no culture . It's unnatural " both .
Said, " It is a problem which is the root of the country . By the registration of intangible cultural heritage , food of children to support Japan 50 years later , becomes an opportunity to review the basics of the three dishes one soup that is being lost " he said.
Yes, really . I will we must convey the tradition of Japanese three greens one juice to avoid dead language . Could it be there is a need to mother relearn Japanese . How about you even when I re-check the basics of Japanese through the books below .



ユネスコの無形文化遺産への登録が決まった和食。登録に向けて活動に取り組んできたNPO法人「日本料理アカデミー」理事長の村田さんは「日本の将来を支える子供の食を見直す機会となれば」と期待を寄せている。
 村田さんは日本料理アカデミーの活動として、京都市内の小学校などで食育の講座を開き、子供たちにダシを使った和食のおいしさを教えている。
 「子供に好きな料理を聞いたら、ハンバーグ、カレー、スパゲティと言う。それってどうなのと思う」と村田さん。子供の食卓は、洋食が中心になっており、米に煮物やみそ汁を合わせた「一汁三菜」の形が失われつつあるという。
 ある食育講座では、ヒジキを「黒くて気持ち悪い」と怖がる子供がいたが、食べさせてみると「おいしい」と笑顔を見せた。「日本の母親は、子供が食べないからと煮物を作らないが、面倒がっている面もあると思う」と憂える。
 学校給食では、栄養バランスを重視するあまり、米飯と牛乳を合わせて提供するところもあり、「栄養はあっても、文化がない。不自然だ」とも指摘する。
 「50年後の日本を支える子供の食は、国の根本となる問題だ。無形文化遺産の登録により、失われつつある一汁三菜の基本を見直す機会となれば」と話した。
 本当にそうですね。一汁三菜が死語にならないように和食の伝統を伝えていかなければならないでしょうね。お母さんが和食を学びなおす必要があるのかもしれませんね。あなたも下の書籍を通じて和食の基本を再確認してみたらいかがでしょう。

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