2012年7月15日日曜日

Sashisu dried(さしす干し)


3 kg plum harvest(収穫した梅3㎏)

Marinate completion(漬け込み完了)
The bird was using the break of the rainy season plum. It is filled with Sode family enjoyed taking the children, in the sense that is as long as the lonely. I've lost a lot is still a little oversized plum. Today, what a kind of plum that I got them 3 kg. I tried to "refers to dried". And as easy as it gets easy to eat, do not worry is umeboshi go moldy. Seems to be named "Sashisu dried" from putting in the "vinegar" and "salt" and "sugar". After soaking two to three weeks, divided into (Sashisu) and pickled plum juice, plum and save the bottle, such as sun-dried and transferred to heaven, is transferred to a bottle to use also saves dipping sauce. Seems to be useful to be able to use dipping sauce to a variety of dishes. I look forward to after two to three weeks. Incidentally, the amount is 100g salt, 300g rock sugar, is 300 ~ 400ml vinegar 1 kg for plum. Do not try too? !



梅雨の晴れ間を利用して梅取りをしました。子ども達が一家総出で梅取りを楽しんだものですが、その意味では寂しい限りです。それでもちょっと大きめな梅が随分取れました。今日は、そのうち3㎏を私がもらって梅干しの一種なのでしょうか。「さしす干し」に挑戦しました。食べやすくしかもこの上なく簡単で、かびる心配のない梅干しです。「砂糖」と「塩」と「酢」で漬けることから「さしす干し」と命名されたようです。2〜3週間漬け込んだ後、梅と漬け汁(さしす)に分け、梅は天日干し瓶などに移して保存し、漬け汁も保存瓶に移して使うようです。漬け汁が様々な料理に使うことができて重宝するようです。2〜3週間後が楽しみです。ちなみに、分量は梅1㎏に対して塩100g、氷砂糖300g、酢300〜400mlです。ちなみに、本によると梅は完熟とありますが、今回は青梅がほとんどです。どんな結果になるのかは後日お伝えします。あなたも試してみませんか?! 

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